🐶 نژاد سگ

نژاد سگ شیبا اینو

هرآنچه نژاد سگ شیبا اینو باید بدانیم

طی چند سال گذشته سگ شیبا اینو (Shiba Ino) در شبکه‌های اجتماعی و اینترنت بسیار محبوب شده است و شما باید بارها برچسب‌ها ، تصاویر و فیلم‌های این سگ را دیده باشید. این سگ که اصالت ژاپنی دارد، به دلیل ظاهر زیبا و خلق و خوی خاص در تمام دنیا مشهور شده است. امروز در این مقاله می‌خواهیم شما را با این نژاد سگ آشنا کنیم و در مورد تاریخچه، خصوصیات، خصوصیات اخلاقی، مواد غذایی و نحوه نگهداری آن با شما صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

سگ شیبا اینواز کجا اومده؟

سگ نژاد شیبا اینو در ابتدا به منظور دنبال کردن پرنده‌ها و بازی‌های ساده به وجود اومده.

براساس وبسایت معتبر نژادهای سگ AKC این سگ یکی از ۶ نژاد سگ اصیل ژاپنیه که عبارتند از: آکیتا (بزرگ)، کیشو، هوکایدو، شیکوکو (متوسط) و شیبا (کوچک).

سگ شیبا اینو به خاطر روحیه سرزنده، جثه و اندام جمع  و جور و زیبا و رفتارها و شخصیت استقلال طلب و گربه-مانندش معروفه.

امروزه این سگ بیشتر به عنوان سگ خانگی در ژاپن و سرتاسر دنیا شناخته می‌شه و در شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام واسه خودش یه پا سلبریتی شده!

سگ شیبا

مشخصات ظاهری نژاد شیبا اینو

این سگ زیبا ظاهری شبیه به روباه داره و حتی ممکنه خیلیا اونو با روباه اشتباه بگیرن. مشخصات ظاهری این سگ، گوش‌های ایستاده و نوک تیز، دم برگشته رو به بالا و موهای کوتاه و خز دولایه است و در دسته‌بندی سگ‌های اشپیتز قرار می‌گیره.

اندام شیبا خیلی جمع و جور و عضلانیه و جزء گروه سگ‌های متوسط طبقه‌بندی می‌شه. چشم‌های بادومی و تیره‌ای داره و گوش‌هاش به نسبت بدنش کوچیکه.

این سگ از نظر ظاهری شباهت زیادی به آکیتا داره و یجورایی سایز کوچکترِ سگ آکیتا محسوب می‌شه.

طول عمر سگ شیبا اینو چقدره؟

طول عمر سگ تا حد زیادی به عواملی مثل تغذیه و شرایط نگهداری بستگی داره. اما به طور کلی نژاد شیبا اینو در صورتی که خوب ازش مراقبت بشه در حدود ۱۳-۱۵ سال عمر می‌کنه.

تنوع رنگ و انواع سگ شیبا اینو

هرچند ما این نژاد رو بیشتر به رنگ حنایی می‌شناسیم اما رنگ‌های مختلفی برای این نژاد مشاهده می‌شه؛ با این حال اکثر اونا دست و پاها، نوک دم و بالای چشم‌هاشون سفیده:

  • قرمز کنجدی (حنایی)
  • قرمز با کمی سیاه در قسمت پشت
  • سیاه و کرم
  • سرتاسر کرم
تنوع نژاد سگ شیبا
تنوع نژاد سگ شیبا

تفاوت نژادشیبا اینو ونژاد آکیتا

شیبا اینو از نظر ظاهری و رفتاری شباهت خیلی زیادی به نژاد دیگه ژاپنی یعنی آکیتا داره و خیلی‌ها این دو تا رو با هم اشتباه می‌گیرن.

مهم‌ترین و مشخص‌ترین تفاوت آکیتا و شیبا اینو جثه و اندازه بدنشونه و آکیتا حدودا دو برابر شیبا اینو قد و وزن داره. در واقع، جثه کوچکتر شیبا اینو باعث شده تو هر خونه و آپارتمانی بتونه زندگی کنه و به خاطر نگهداری راحتترش شهرت و معروفیت خیلی بیشتری در مقایسه با آکیتای بزرگ پیدا کرد.

 شیبا اینوآکیتا
قد۳۴-۴۳ سانتیمتر نر
۳۳-۴۱ سانتیمتر ماده
۶۴-۷۰ سانتیمتر نر
۵۸-۶۴ سانتیمتر ماده
وزن۸-۱۱ کیلوگرم نر
۶-۹ کیلوگرم ماده
۳۲ – ۳۹ کیلوگرم نر
۲۳ – ۲۹ کیلوگرم ماده
  • سگ شیبا سایز S/M و آکیتا سایز XXL رو در بین سگ‌ها داره.
  • آکیتا به خاطر جثه بزرگش نمی‌تونه تو بغل شما جا بشه یا موقع پیاده روی بلندش کنید.
  • شیبا اینو تو آپارتمان و فضای نه چندان بزرگ هم می‌تونه زندگی کنه؛ اما آکیتا به خاطر جثه غول پیکرش نیاز به فضای بزرگی برای زندگی داره.
  • همچنین احتمال رفتارهای خشن نسبت به سگ‌ها و حیوانات دیگه در نژاد آکیتا بیشتر دیده می‌شه.
  • همه این عوامل نشون میدن که چرا شیبا اینو سگ خونگی محبوب‌تریه.
نژاد آکیتا
مشخصات ظاهری نژاد آکیتا

خلق و خو و خصوصیات سگ نژاد شیبا اینو

این نژاد زیبا بسیار باهوش و هشیار، شجاع و جسوره. شیبا خیلی دوست‌داشتنی و مهربونه و با همه از جمله بچه‌ها، سایر سگ‌ها و حتی گربه‌ها رابطه خیلی خوب و دوستانه‌ای داره.

یادتونه که گفتیم این نژاد برای دنبال کردن پرنده‌ها و بازی‌های شکار به وجود اومده؟ پس اگه تو خونه حیوانات کوچکی مثل خرگوش، خوکچه هندی، همستر و پرنده‌های کوچک دارید توصیه می‌کنیم هیچ وقت اونا رو با هم تنها نگذارید!

همینطور وقتی برای پیاده‌روی بیرون می‌رید حتما بند قلاده واسش ببندید تا کنترل بیشتری روی رفتاراش داشته باشید؛ چون ممکنه با دیدن یه پرنده یا هر شی متحرکی دنبالش بدوه.

سگ شیبا اینو خیلی تمیزه و مثل گربه‌ها عادت به تمیز کردن و لیس زدن خودش داره. بنابراین بدون هیچ دردسری می‌تونید اونو تو خونه نگهداری کنید. شیبا اینو یه شباهت دیگه هم به گربه‌ها داره و اونم غرور و روحیه استقلال طلبیشه.

این اخلاق یکم تربیتش رو سخت می‌کنه؛ چون دوست داره قوانین خودش رو داشته باشه و ممکنه در اوایل کمی لجبازی کنه و به حرفتون گوش نکنه.

اما اگه رابطه خوبی با سگتون برقرار کنید و اعتماد و محبتش رو جلب کنید می‌بینید که شما رو به عنوان رییس قبول می‌کنه و بعد می‌تونید به خوبی تربیتش کنید.

آیا میشه شیبا اینو رو در آپارتمان نگهداری کرد؟

این نژاد به حدود یک ساعت فعالیت و بازی در روز نیاز داره و اگه هرروز بتونه انرژیشو تخلیه می‌کنه می‌تونه در آپارتمان هم زندگی شاد و خوبی داشته باشه. هرچند اگه حیاط هم داشته باشید شیبا خوشحال تر خواهد بود.

وقتی شیباتون رو بیرون می‌برید مراقبش باشید تا هیچ وقت بدون قلاده و بند قلاده نباشه؛ چون بخاطر غریزه تعقیب و دنبال کردن شکار ممکنه دنبال هر موجود متحرکی بره.

سگ شیبایی که خوب تربیت شده باشه می‌تونه چند ساعت تنهایی رو تحمل کنه و خرابکاری نمی‌کنه. ولی از اونجایی که این سگ رابطه عمیقی با صاحبش و اعضای خانواده برقرار می‌کنه توصیه می‌کنیم زیاد تنهاش نذارید.

نگهداری سگ شیبا در آپارتمان

اصول نگهداری از سگ شیبا اینو

شیباها مستقلن و نگهداریشون کار لذتبخشیه. با این حال مثل هر سگ دیگه‌ای لازمه برخی مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای رو رعایت کنید تا سگتون همیشه سالم و سرحال باشه. اگه تازه قصد نگهداری از یه شیبای کوچولو و بامزه رو دارید لیست لوازم مورد نیاز برای سگ رو بخونید تا کاملا آماده ورود توله سگ کوچولو باشید.

۱. مراقبت از موهای شیبا

نژاد شیبا پوشش دولایه و موهای متراکمی داره و این خز مثل یه لایه محافظ در برابر گرما، سرما و حتی خاک و آلودگی و انواع باکتری و انگل عمل می‌کنه!

شیباها موهای کوتاهی دارن و همیشه خودشون مراقب نظافت و تمیزی‌شون هستن. این موضوع باعث راحتتر شدن کار شما میشه و نیازی به برس کردن روزانه موهای شیبا ندارید.

در نظر داشته باشید که نژاد شیبا اینو در ابتدای فصل‌های بهار و پاییز ریزش موی خیلی زیادی داره.

بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در این مواقع هفته‌ای یکبار یا دوبار موهاش رو برس بکشید تا موهای اضافی و جدا شده در محیط خونه نریزه؛ در سایر مواقع ۲-۳ بار برس کشیدن در ماه کاملا کافیه.

۲. شستشو و حمام کردن سگ شیبا

شیباها سگ‌های تمیزی هستن و پوشش دولایه موهاشون مثل یه لایه محافظ در برابر انواع خاک و آلودگی عمل میکنه. حمام کردن شیبا اینو فقط وقتی توصیه می‌شه که سگتون واقعا کثیف شده باشه؛ چون شستشوی زیاد باعث خشک شدن مو و پوست شیبا میشه و خاصیت ضدآب بودن خز رو از بین می‌بره.

۳. مسواک زدن سگ شیبا

سگ‌ها هم مثل ما آدم‌ها نیاز به مسواک زدن دارن تا از تشکیل جرم و پوسیدگی دندوناشون پیشگیری بشه. در مورد سگ شیبا توصیه می‌کنیم هفته‌ای حداقل ۲-۳ بار دندون‌هاش رو با مسواک و خمیردندون مخصوص سگ مسواک کنید تا از تشکیل جرم و بوی بد دهان جلوگیری کنید؛ حتی اگه بتونید هرروز این کار رو انجام بدید بهتر هم هست.

خرید ست مسواک و خمیردندان سگ

۴. کوتاه کردن ناخن‌های شیبا

ناخن‌های شیبا رو لازمه ۱-۲ بار در ماه کوتاه کنید تا از شکسته شدن و مشکلات دیگه جلوگیری کنید. توجه داشته باشید که در بخشی از ناخن‌های سگ شیبا رگ‌های خونی وجود داره و نباید بیش از حد ناخن‌هاش رو کوتاه کنید. هرچند با کمی دقت و تمرین می‌تونید این کار رو خودتون هم انجام بدید؛ اما اگه بی‌تجربه هستید بهتره برای کوتاه کردن ناخن‌هاش پیش دامپزشک یا آرایشگر مخصوص سگ‌ها برید.

تغذیه سگ شیبا اینو
تغذیه سگ شیبا اینو

تغذیه و غذای سگ شیبا اینو

این نژاد سگ بسیار پرانرژی و فعاله و لازمه که انرژی مورد نیازش رو از غذای روزانه‌ش تامین می‌کنه. غذای شیبا باید بسیار مقوی و باکیفیت باشه و به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم حتما از برندهای معتبر غذای مناسب برای شیبا رو خریداری کنید. در مطلب «همه چیز در مورد غذای سگ» توضیح دادیم که چرا معتقدیم غذای تجاری (غذای خشک و کنسروی) بهتر و مناسبتر از غذای خونگیه و به خوبی نیازهای تغذیه‌ای بدن سگ رو تامین می‌کنه.

شیباها مستعد چاقی هستن و باید مراقب مقدار غذای روزانه‌شون باشید. توصیه می‌کنیم غذای روزانه‌ش رو در دو وعده بهش بدید و حتما همیشه آب خنک و تازه در اختیارش قرار بدید.

مقدار غذای سگتون به عواملی مثل سن، وزن، میزان فعالیت و وضعیت سلامتی‌ش بستگی داره و بهتره در این مورد با دامپزشک مشورت کنید. اما به طور کلی شیباها به ۱ تا ۱.۵ لیوان غذای خشک باکیفیت در روز نیاز دارن که بهتره در دو وعده بهشون داده بشه.

انتخاب و خرید بهترین غذای خشک خارجی و ایرانی

چطور بفهمم سگم دچار اضافه وزن شده؟

شیباها مستعد چاقی هستن و هیچ وقت نباید غذا در تمام طول روز در اختیارشون باشه. برای اینکه بفهمید سگتون چاقه یا نه روی بدنش دست بکشید. اگه تونستید به راحتی و بدون فشار دادن دنده‌هاش رو احساس کنید پس سگتون وزن متناسبی داره؛ در غیراینصورت شیبای عزیزتون چاق شده و باید با مشورت دامپزشک رژیم غذایی و مقدار غذای روزانه‌ش رو تغییر بدید.

وضعیت سلامتی و بیماری‌های نژادی شیبا

شیباها خوشبختانه نژاد بسیار قوی و سالمی هستن و بیماری‌های نژادی خاصی ندارن. اگه تغذیه و شرایط نگهداری‌شون هم مناسب باشه سال‌ها می‌تونن بدون هیچ گونه مشکل و بیماری زندگی کنن.

با این حال بیماری‌های زیر در مقایسه با سایر بیماری‌ها بیشتر در شیبا دیده می‌شه:

  • آلرژی
  • دیسپلازی هیپ (در همین رابطه میتونین مقاله‌ای که در مورد دیسپلازی سگ نوشته شده رو بخونین)
  • آتروپی پیشرونده شبکیه
  • دررفتگی کشکک زانو
  • چاقی و اضافه وزن
بیماری‌های نژاد سگ شیبا
بیماری‌های نژاد سگ شیبا

آموزش و تربیت سگ شیبا اینو

شیباها فوق‌العاده باهوشن و سریع متوجه حرفتون می‌شن. اما همونطور که در بالا هم گفتیم کمی خصلت‌های گربه‌ای دارن و خیلی مغرور و استقلال طلب هستن.

شیباها ممکنه ابتدا در برابر آموزش لجبازی و مقاومت کنن؛ اما حواستون باشه که به زور و اجبار و تنبیه هیچ وقت نمی‌تونید به شیبا آموزش بدید. برای اینکه بتونید سگتون رو به خوبی تربیت کنید باید اول احترامش رو به دست بیارید تا شما رو به عنوان صاحب و رییسش قبول کنه؛ اون موقع است که به حرفتون گوش می‌کنه و می‌تونید انواع آموزش‌ها رو بهش یاد بدید.

دادن خوراکی تشویقی تاثیر مهمی در تربیت پذیری شیبا داره، ولی این نژاد مستعد چاقی هم هست و باید حواستون باشه بیش از حد بهش تشویقی ندید.

همینطور لازمه که شیبا از تولگی اجتماعی بشه و با سگ‌ها و حیوانات دیگه و همینطور بچه‌ها و آدم‌های غریبه آشنا بشه تا در بزرگسالی رابطه دوستانه‌ای باهاشون داشته باشه.

به دلایلی که در بالا گفتیم نگهداری و تربیت شیبا اینو برای کسانی که تا حالا سگ نداشتن و تجربه نگهداری از سگ رو ندارن خیلی توصیه نمی‌شه.

اما افراد باتجربه خیلی زود می‌تونن قلق این سگ زیبا رو به دست بیارن و رابطه بسیار لذتبخشی رو با هم داشته باشن.

چطور شیبا اینو رو تربیت کنم؟

برای تربیت شیبا باید ویژگی‌های شخصیتی‌ش رو بدونید و از راه درست و اصولی تربیتش رو شروع کنید. مطالعه، مشورت با دامپزشک و گرفتن تجربه از افرادی که این نژاد را دارند به شما در این زمینه کمک می‌کند!

سگ شیبا
تربیت سگ شیبا

حقایق جالب در مورد نژاد شیبا اینو

  • این سگ یه نژاد باستانی و قدیمی از گروه سگ‌های اشپیتز محسوب می‌شه و از حدود ۷۰۰۰ سال قبل از میلاد توسط ژاپنی‌ها اهلی شده.
  • شیباها ابتدا به عنوان سگ شکاری به وجود اومدن و وظیفه تعقیب پرنده، گراز و خرس رو داشتن.
  • شیبا یکی از محبوب‌ترین نژادهای سگ در ژاپنه؛ در حدی که نژاد شیبا اینو به عنوان یکی از گنجینه‌های ملی ژاپن معرفی شده.
  • تا قبل از جنگ جهانی دوم ۳ نوع سگ شیبا وجود داشته: مینو، سانین و شینشو که بر اساس زادگاهشون نام‌گذاری شده بودن. شیبای امروزی شبیه‌ترین سگ به شینشو هست.
  • متاسفانه این نژاد زیبا در جریان جنگ جهانی دوم تقریبا منقرض شد و اکثر اونا بر اثر بمباران ژاپن، سوتغذیه و مشکلات دیگه تلف شدن. برنامه پرورش نژاد شیبا که بعد از جنگ شروع شد به احیای این نژاد سگ کمک زیادی کرد.
  • خلق و خوی شیباها تا حدودی شبیه به گربه‌هاست! روحیه استقلال طبی، اهمیت دادن به نظافت روزانه و لیس زدن خودش و همینطور مقاومت در برابر تربیت!
  • شیباها مواقع خوشحالی، هیجان و … صدای زوزه‌ای خاص و منحصربفرد تولید می‌کنن که به «جیغ شیبا» معروفه!

بیشتر بخوانید:

منبع
پت پرس

ناهید صابری

شدیدا علاقه مند به حیوانات هستم و در سایت شیک پت سعی دارم تا اطلاعات و آموزش های لازم برای نگهداری از حیوانات خانگی را گرد هم بیاورم. خوشحال میشم در تجربیات خودتون رو در بخش نظرات هر بخش با ما به اشتراک بذارید تا بتونیم اطلاعات جامع تری رو در مورد سگها، گربه ها و حیوانات دیگر در این وبسایت اشتراک گذاری کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا